27 juli 2011

Vägen till himlen går förbi en tekanna

Te är kärlek. Det jag älskar mest med te är tillbehören, ritualen och det lugn den skänker. Själva drycken kommer tvåa på min lista. Det har tagit mig lång tid att börja gilla te igen. Efter att jag fick diabetes och jag var tvungen att lägga ned sockret så kändes nästan alla sorter plötsligt för beska, men med tiden hittade jag tillbaka.  Kaffe är ju egentligen inte min grej. Jag dricker det, men det är inte min grej.

Jag har just avslutat en kanna med Jenny Nyströms inköpt häromdagen från Gerdas Te och Kaffehandel här i Kalmar. Jag älskar den butiken. Det luktar fantastiskt av te, kaffe, kryddor och ostar. Inredningen är ålderdomlig, expediterna vänliga och trevliga. Man får så många olika sinnen tillfredställda av ett besök där.

Andra favoritsorter är (förutom nyponte) givetvis Psycho Lemon - en kryddig och lite stickig blandning med stark smak av citrongräs - som min syster introducerade mig för, eller Cowboydröm - med tydlig saltlakritssmak - som Alv gett mig. En kopp chai har nästan förlorat sin charm när man inte kan fylla den med socker, gräddig mjölk och kanel, men vissa dagar händer det att jag dricker det ändå, om inte annat för doftens skull.

Vad man dricker sitt te i och häller upp det ur är också viktigt. Min absoluta favoritmugg genom tiderna lyckades gå sönder för inte så länge sedan och det tycks inte finnas dess like att få tag i längre. Det var en underbar blå enhörningsmugg av märket Magic Forest från Nici. Inuti stod det "Magic Moments" och i botten kunde man genom teet skymta en trött enhörning som sov på en månskära. Väldigt kitchigt och alldeles, alldeles underbart.
Har en rosa också som bara är lite skadad i ena kanten, men det är helt enkelt inte samma sak. Jag vill ha mina magiska ögonblick och min slumrande, blå enhörning på månen. Det är faktiskt viktigt.
En tekanna har jag i alla fall som jag älskar. Jag fick den av Alv för en hög med år sedan och använder den flitigt. Försökte hitta en bra bild på den, men i stället får jag erbjuda en dålig. Den är i alla fall mattsvart med blått glaserat lock och räcker precis lagom för några morgonmuggar te. Till skillnad från många andra te-entusiaster så föredrar jag nämligen lite mindre muggar eller koppar i stället för de gigantiska, annars skulle jag ju inte ha någon som helst nytta för min tekanna, inte sant?

Sist men inte minst skall jag tala med er om en annan viktig del av tedrickandet, nämligen tekulan. Har nyligen införskaffat en sådan där tekula med fjäder från Indiska. Anledningen var givetvis att de är relativt snygga och sluter tätt. Jag är trött på tekulor som sprider flagor i halva kannan. När jag sökte runt på bilder till det här inlägget så hittade jag också det mest fantastiska jag någonsin sett i hela mitt liv. Jag tryckte på "KÖP"-knappen med nästan manisk desperation, bara för att inse att själva frakten i sig gick på femtio spänn och det därmed inte längre var värt det. Fast det känns ändå som om det nästan vore värt det. Beskåda själva underverket:

Är den inte fantastisk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar