22 juli 2011

Människans fria vilja

Prästens råd blev hennes död

En kvinna drar från sin svartsjuke make. När hon återvänder till honom så blir hon mördad. En väninna har tydligen sagt att det var prästen som kvinnan talade med som "övertalade" henne att dra tillbaka anmälan och flytta hem igen.

Och folk blir arga på prästen. Dumma, dumma präst. Men vänta lite här nu. Kvinnan valde att prata med en präst. Kvinnan valde att lyda hans råd. Kvinnan flyttade självmant hem igen.
Kvinnan dog och det var sorgligt, men det var knappast prästens fel.

Folk är så grymt snabba med att skylla saker och ting på någon annan, särskilt i vårt sekulariserade land blir folk till blodhundar så fort det gäller någonting som kan förknippas med religion.
Men vet ni, det var kvinnan som själv valde att prata med och lyssna till och lyda eventuella råd från en kyrkans man. Det var hennes val, hennes liv. Alla människor har egna val och lever efter konsekvenserna av dessa.

Jag förstår inte varför vi inte kan ha någon medelväg. Om folk vill ha organiserad religion, vad är problemet? Om folk vill vara ateister, vad är problemet? Man måste inte välja en ytterlighet. Låt folk ha kyrkor och präster och samtalsterapi med den senare om de önskar. De flesta präster är hyggligt folk som faktiskt vill göra - och gör - bra saker. De är inte några underliga fanatiska freak som de mer nitiska (fanatiska) ateisterna vill påskina. Fanatiska ateister är minst lika illa som fanatiskt religiösa. De är så långt ifrån varandra på ytterlighetskurvan att de ligger precis på samma linje.

Så, dags att sluta skylla på allt möjligt. Alla har egna val och borde börja stå för dem.

1 kommentar:

  1. Som så många gånger förut håller jag med dig till fullo.
    Religion innebär samhörighet, stöd och hjälp för många människor och jag har ofta önskat att jag kunde tro på kristendom just för att få de bra sakerna som hör till. För om du tror på det så är det trotts allt mycket fler bra saker än dåliga med en religion så länge vi inte talar om fanatism och det är en helt annan sak egentligen. Ateister som idiotförklarar troende är egentligen minst lika dumma själva, för att inte nämna osympatiska.

    SvaraRadera