25 feb. 2013

Låt var och en bli salig i sin tro

Det skrämmer mig vilken inställning som börjat bli allt mer vanlig i vårt sekulariserade samhälle. Jag talar givetvis om de fanatiska religionsmotståndarna. De är minst lika läskiga som fanatiskt religiösa eftersom de också ger sig på att vilja styra andra människors vilja, känslor och tro.

Det är nämligen minst lika dumt att säga "Att tro på något är dumt!" som att säga "Att inte tro på min gud är dumt." eftersom båda meningarna kan sammanfattas med "Alla som inte tycker som jag är dumma."

Människor tycker olika. Människor tror på olika saker, må det vara logik, gud, vetenskap, tomtar och troll, politiska ismer eller storfot.

Det är när man börjar tro att vad man själv tror är det enda rätta som man är illa ute. Det är då man blir vad man oftast försöker att bekämpa, särskilt när man är hetsande ateist. Man blir någon som inte tror på människans rätt att bestämma själv. Någon som tror att man kan skylla människans val och inneboende ondska på vad de väljer att tro på.

Det kan man inte. Människor gör val. De väljer att tro och tolka något på ett sätt. Någon annan människa väljer att tro och tolka på ett helt annat sätt. Det ligger i människans rätt.
Någon väljer att tolka bibeln till att häxor är onda och att bögar är syndiga.
Någon annan väljer att tolka bibeln till att nåd går före rätt och acceptans.
Det handlar inte om religionen. Det handlar inte om boken eller böckerna som företräder den. Det handlar om människans egna val.

Den fria viljan är viktigare än någonting annat här på jorden. Ondska skall självklart inte accepteras. Orättvisor skall bekämpas. Men man kan inte bekämpa ett så luddigt begrepp som "religionen" utan man måste rikta sig mot problemet.

Du försöker ju inte förbjuda alla hundar för att några bits, inte sant?

5 kommentarer:

 1. Det var kanske inte riktigt så diskussionen har gått än så länge, men man kan säkert vrida det till detta om man vill :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det rör knappast enbart en enda diskussion som den under kvällen, utan snarare om en rörelse som varit på frammarsch under många år nu.

   Radera
 2. Jag är stenhård ateist. Och jag tror faktiskt det är det enda rätta. Däremot innebär det ju inte att ingen annan har rätt att tro på något annat. Går jag över gränsen för fanatisk, tycker du? Alltså, jag är nyfiken på det, försöker inte vara utmanande eller sarkastisk eller något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tycker inte att du går över gränsen för fanatisk. Då hade du aldrig skrivit att andra har en rätt att tro något annat, för det är just däri skillnaden ligger.

   Radera
 3. Bekämpa ondska? Vill du slå mig...? *tårdrypande kattungeögon, ignorera förskäraren bakom ryggen*

  I en allvarligare ton.
  Låt bestraffa de som bestraffas bör, lagbrytare, tyranner och de som allvarligt arbetar för att ta ifrån andra deras frihet och fria vilja.
  Men om någon dum jävel säger åt mig att jag inte får tro på det viset jag tror.. Då blir jag elak på riktigt.
  Det är en stor skillnad på enskilda individers handlingar och budskapen som majoriteten av de spirituella filosofier förmedlar.

  SvaraRadera