22 dec. 2012

Konsumtionssamhället överstyr

Jag har nu aktivt hållit på med sopdykning i de lokala soprummen under några få månaders tid, men kommer här räkna ett halvår tillbaka.

Alla saker som nämns i texten är saker jag hittat. Jag har inte alltid kunnat ta hand om dem och därför är texten bara hypotetisk för att bevisa vilket vansinnigt slöseri som pågår och understryka min poäng. Okej? Bra. Då kör vi.

Scen: En trerumslägenhet med kök och uteplats.
Hypotetisk familj: Två vuxna, två barn, ett spädbarn och en femåring.

Hallen:
En hallmatta, en indisk matta, en hallspegel med spegelbord, en fin stol med skinnklädsel, en skohylla och ett litet telefonbord. På hallbordet ligger det en locktång och en trimmer. På skohyllan står det fullt med skor i alla storlekar åt familjen. Samma sak gäller för de jackor, mössor och vantar som hänger på klädhängaren. I städskåpet står en ny skurhink med tillhörande mopp. På väggarna hänger två tavlor, en av dem är en inramad bild av en häst och den andra ett naturmotiv. Framför titthålet på dörren hänger en utsirad tavelram i guld (lite som i Vänner). På golvet står även en gigantisk palm i sin kruka.

Köket:
Ett bord och fyra stolar. Stolarna i fråga har utsnidade stolsryggar och stoppade dynor. På fönsterbrädan är det fullt med frodiga krukväxter i vackra ytterkrukor. Varmt röda, långa gardiner hänger i fönstret samman med några ljuslyktor med tillhörande ljus. Ljuslyktor står även på bordet, och där ligger även en småblommig duk.
På golvet ligger två trasmattor, den ena i plast.
I skåpen och på bänkarna finns kastruller, ugnsformar, uppläggningsfat, brickor, glas, muggar, skålar, bestick, slevar, koppar, stora glasburkar där man kan ha torrvaror, kristallglas, bunkar och mycket mer. Det hänger kökshanddukar och handdukar på en krok på väggen. En klocka tickar på en annan vägg och på en tredje hänger en stor tavla med skog och vatten.
I taket hänger en fin lampa med gröna växter som mönster. Det finns så klart även såväl bänkdiskmaskin som micro.

Vardagsrummet:
En fashionabelt sliten hörnsoffa står vid ett soffbord av trä. Under finns en stor, blå matta med vackert mönster. På soffan ligger många prydnadkuddar och en rosa filt. På vardagsrumsbordet står en statyett av en hund samt en ljusbricka med blockljus och små värmeljusstakar på. En TV står på TV-bänken och en stereo står på en långsmal bänk samman med två cd-ställ där det finns lite filmer och skivor. Några LP-skivor står även lutade mot stereon. Det finns ett datorbord med tillhörande dator och skrivbordsstol. Det finns en bokhylla som är full med böcker, pärmar och en del prydnadssaker, bland annat ett änglaspel och en stor snäcka. Även här inne är fönstret fullt med frodiga krukväxter i fina ytterkrukor av olika sorter och det hänger underbara spetsgardiner i fönstret.
En korg full med garn och ett par stickor står i ett hörn i väntan på att förvandlas till något fint.

Föräldrarnas sovrum:
En garderob full med kläder till dem båda i ett hörn. En stor 120 cm-säng som är bäddad med fräscha sängkläder och ett överkast i indisk bomull. En byrå står i ett hörn. Även här är det gott om krukväxter och spetsgardiner, dock i mörkare spets. Det finns också en rullgardin utifall att det är ljust ute när man vill sova. På vardera sida om sängen finns indiska mattor och sängbord. En stor drömfångare hänger i taket.

Barnens sovrum:
En byrå med kläder åt båda barnen. En säng åt det äldre barnet och än så länge bara en "babylift" åt det yngre. Givetvis är båda ordentligt bäddade med kuddar, filtar, lakan och allt sådant. En mjuk trasmatta på golvet och gardiner med stora prickar på i fönstret. På golvet finns allehanda leksaker, bland annat en tågbana från Brio, en massa hästar i olika former och storlekar, massor med bilar, drakar, mängder av gosedjur och en liten leksaksdator. Ett mindre bord finns också med en barnstol vid. På väggarna sitter små tavlor med nallar och annat "barnsligt".

Badrummet:
Massor med fluffiga handdukar, parfymer och helt nya tvålar. En badrumsmatta som ser ut som en fisk, ett duschdraperi med glada ankor, nackstöd till badkaret, tvålkoppar och en badrock.

Uteplatsen:
Tjugo olika fröpåsar har just blivit förplanterade i krukor i väntan på att sättas ut i rabatterna. Ett utebord med tre stolar. En hängampel med en krukväxt samt två korgar som hänger på en vägg med fler växter.

Och det här, mina vänner, är bara en liten bråkdel. Förstår ni nu vidden av det hela?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar