22 nov. 2011

Hästböcker

Hästböcker för småflickor har många av oss läst en gång i tiden. Ett vanligt tema är att huvudpersonen mot alla råd köper en folkilsken, ful och sjuk häst för att rädda den. Alla råder henne att inte göra det, men hon struntar i alla och skall minsann visa dem att de har fel allihop. I slutet av sådana här böcker så har den fula hästen visat sig vara en gömd diamant, den vinner hopptävlingen och flickan ler stort när hon står med armen om halsen på sin fina, fina häst och alla de andra flickorna i stallet blänger avundsjukt eller ber om ursäkt för att de inte trodde på henne.

Fast sådant händer ju sällan i verkligheten. I verkligheten så bits och sparkar hästen och flickan är för liten för att kunna utröna varför eller hjälpa hästen till att bli vettigare. Veterinär- och hovslagarräkningarna skjuter i höjden och ruinerar hennes föräldrar när det visar sig dolda sjukdomar utöver de fullt synliga. Hennes bästa vän blir sparkad i nyllet och själv hamnar hon på sjukhus med två brutna revben efter att ha blivit avslängd i en gärdsgård.

Hästen går slutligen till slakt, sörjd av ingen. Den enda som sörjer är väl flickan som förläst sig på böcker där sådant aldrig händer, men hon sörjer mer drömmen än själva hästen.

Jävla hästböcker.

1 kommentar:

  1. De där böckerna var ju som ett gift.. särskilt om man var mobbingbarn. Farliga saker.

    SvaraRadera