15 dec. 2009

"Var tog det blodsugande missfostret vägen?" eller "En del saker bara måste citeras"

En del saker bara måste citeras. Tog just en copy-paste på min älskades senaste inlägg i vampyrdebatten. Läs och njut:

1922 dyker Greve Orlok upp på vita duken. Han är monstruös, omänsklig och törstar efter blod. Det är den första filmatiseringen av Bram Stokers klassiker, men ingen anar att det ska bli en av tidernas mest filmatiserade romaner.
1931 trollbinder Bela Lugosi biopubliken med sin majestätiska Greve Dracula. Christopher Lee axlar capén och skapar även han skapar filmhistoria i en rad Hammer Horror-produktioner från 1958 och framåt.
1979 återvänder Greve Orlok i Klaus Kinskis skepnad - om möjligt ännu otäckare än förr. Filmen regisseras av Werner Herzog och är ett klockrent mästerverk fullt i klass med övriga Herzog/Kinski-filmer som exempelvis Aguirre - Guds Vrede.
80-talet överger Dracula och tar en något mer komisk approach till ämnet i filmer som Fright Night (1985) och The Lost Boys (1987).
90-talet utvecklar vampyrens känslosamma sida i Coppolas tolkning av Dracula (1992) och förstås En Vampyrs Bekännelser (1994), baserad på Anne Rices storsäljande roman. Även om huvudpersonen i den sistnämnda är ett gnälligt fån så vägs det upp med råge av sociopaten Lestat, paradoxalt nog spelad av Tom Cruise.
1998 försöker amerikanerna förvandla vampyrfilmen till ett actionfenomen i kalkonfilmerna John Carpenter’s Vampires och den bedrövliga Blade med Wesley Snipes. 2000-talet börjar lika illa med den löjeväckande inspelningen av Anne Rices Queen of the Damned (2002) och redan året därpå drar Kate Beckingsale på sig skinnbyxorna och skämmer ut sig fullständigt i Underworld.
Vampyren har gått från antagonist till protagonist, från blodsugande freak till superstylad sexsymbol, men en sak är fortfarande bestående:
Vampyrer är omänskliga och onda. De dricker blod för att överleva och dödar utan att blinka.

2009 är vampyren en missförstådd fjolla med ett halvt ton hårmousse som hånglar med tonårsbrudar och glittrar i solljus. Från det högsta tornet i sitt slott i Karpaterna blickar Greve Orlok ut i fasa och undrar varför den moderna vampyren ser ut att vara hämtad från en N’sync-video.

Hur fan gick det till?

Förf. Cthulhic_Cowboy

1 kommentar:

  1. Kan du göra mig en tjänst och slänga dig på golvet framför fästmannen din och ropa "I'm not worthy! I'm not worthy!" samtidigt som du bugar (vad i hela helvetet heter det?! Du vet vad jag menar gissar jag i alla fall)?

    Och vad drar vi för slutsats av detta? N'sync är ute efter vårt blod, vi måste PÅLA dem!

    SvaraRadera