16 aug. 2014

Du är en del av problemet, ibland är du hela problemet

En riktigt otrevlig rövhatt sa en gång till mig att han faktiskt kunde säga precis vad som helst till folk utan misskund eftersom det var deras problem om de tog illa upp och mådde dåligt av vad han sa. Nu var han ett praktexemplar av arten skithög som förolämpade folk hejvilt och verkligen tryckte på alla knappar han kunde, men han hade ändå en poäng i grund och botten.
För vi är fortfarande ansvariga för våra reaktioner, och hur vi förvaltar dem och hur länge vi går och grämer oss och ältar saker.
Om någon sa något hemskt till dig för ett decennium sedan, och du fortfarande i dag mår dåligt över det så ligger problemet hos dig, inte hos den som sade det hemska i fråga. Folk som behandlat mig som skit för femton år sedan är bara folk. Jag håller det inte mot dem längre. Vi var, om inte annat, alla idioter i tonåren. Om man fastnat i ett trauma som inträffade för en och en halv evighet sedan så är det ens eget ansvar att lösa det. Man kan inte gå omkring och gnälla över att någon var taskig då och att det förstört ens liv och sedan hålla personen ansvarig för att ha förstört ens liv. Det är inte den personen som förstört det. Det är du själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar