12 juli 2014

Ord har makt

Alla har nog någon gång hört eller använt uttrycket att "skriva av sig" eller "prata av sig". Att sätta ord på och formulera känslor kring jobbiga saker så att de blir lättare att hantera. Jag tror dock att något har gått snett i och med Facebook, Twitter och andra ställen där man kan skriva ned saker som känns jobbiga på ett enkelt sätt. För jag har vänner som nästan uteslutande bara skriver om saker som får dem att må dåligt. Saker som de egentligen inte behöver sätta ord på, men som de fått lära sig att de borde "skriva av sig". Så de skriver. hela tiden samma saker. Om och om igen skriver de att de mår dåligt, att de är fula, att de har problem. Jag har gjort samma sak själv.

Men här är grejen: Hjärnan är visserligen en komplicerad pryl, men en sak med den är ganska enkel. Den tror på vad du säger och skriver. Den tror (märkligt nog) inte lika mycket på vad du tänker, men ord har makt. Ord har kraften att styra din egen hjärna åt helvete. Om du upprepar att du är ful varje gång du står vid en spegel kan du inte se något vackert i spegeln. Om du skriver att du har huvudvärk varje gång du har huvudvärk så kommer du fokusera på smärtan. Om du skriver eller säger att du mår dåligt om och om igen så kommer din hjärna att ta det för en sanning. Det är så.

Det där tjatet om positivt tänkande är egentligen bara snicksnack. Det borde tjatas om positivt uttryck i stället. För om du varje gång du ser dig i spegeln i stället försöker hitta någonting fint - om än aldrig så litet, så kommer hjärnan förknippa spegelbilden med något positivt till sist. Det är därför vi måste hitta de små fina sakerna i vardagen, och det är därför det är viktigt att vi berättar om att de är fina. Det är därför vi måste ta komplimanger och inte stöta dem från oss. Det är därför vi inte kan hålla på att skriva tvåradersuppdateringar på sociala medier om saker vi inte gillar med våra liv. De sakerna finns ju där oavsett. Försök skriva om bra saker i stället. Hitta detaljerna. Lär din hjärna att du är bra och att det finns bra saker.

För visst, du kan vara arg och skriva som utlopp. Det går bra. Du kan vara ledsen och skriva som utlopp, det går också bra. Men se också till att skriva om de små bra sakerna. Se till att upprepa dem för dig själv, om inte annat så lågt att bara du kan höra. För din hjärna lyssnar. Det är den du måste omprogrammera. Det handlar liksom om en symbios. Din hjärna styr hur du mår, men du kan också till viss mån styra din hjärna. Inte i alla väder eller alla riktningar, men du har makt att påverka.

För ord har makt. Dina ord har makt.
Makt över dig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar